Tegenwoordig zie je in veel huizen vloerverwarmingen voorbij komen. In het verleden zag je veel meer radiatoren in woningen. Een vloerverwarming heeft vele voordelen. Dit is dan ook de reden van veel vloerverwarmingen in nieuwe woningen. Hoewel je vanaf de buitenkant weinig verschil ziet aan vloeren met een vloerverwarming, heb je toch verschillende methodes. Zo heb je bijvoorbeeld een droogbouw vloerverwarming. Maar wat is dit precies?

Wat is een droogbouw vloerverwarming?

Wanneer je kiest voor een droogbouw vloerverwarming, kies je ervoor om de vloerverwarming op de vloerconstructie te laten bouwen. Veel soorten vloeren zijn geschikt voor droogbouw. Hierbij kun je denken aan houten of cementvloeren. De soorten droogsystemen worden bijvoorbeeld gelegd in een vorm van noppenplaten.

Wat is het verschil tussen nat- en droogbouw vloerverwarming?

Hierboven heb je kunnen lezen wat een droogbouw vloerverwarming is. Naast de droogbouw, heb je ook natbouw systemen. Hierbij komt er over de vloerverwarmingsbuizen nog een natte dekvloer overheen. De verwarmingsbuizen komen op krimpnetten. Na het leggen van de verwarmingsbuizen wordt er een cementlaag overheen gestort. Bij een droogbouw systeem wordt er niet na het leggen van de verwarmingsbuizen nog cement overheen gestort. Hierbij wordt eventueel egaline of een ondervloer gelegd, waarna de leefvloer wordt aangebracht.

Opbouwhoogte droogbouw verwarming

Een van de belangrijke aspecten van een droogbouw vloerverwarming is de opbouwhoogte. Wanneer je gebruik maakt van een droogbouw systeem kan het zo zijn dat de vloer hoger komt te liggen. Dit kan invloed hebben op de ruimte in de woning, het interieur en leidingwerk. Bij een droogbouw systeem is het dus van belang dat de vloer zo dun mogelijk wordt aangebracht. Gelukkig hebben ze tegenwoordig goede bouwsystemen, waardoor de vloer niet veel hoger wordt.

Goede verdeling in de ruimte

Bij het gebruik maken van een droogbouw vloerverwarming, creĆ«er je een goed verdeelde warmte. De reden hiervan is dat de vloerverwarming in een bepaalde vorm over de vloer wordt verdeeld. Ieder stukje van de vloer is dus bedekt met vloerverwarming. Wanneer de vloerverwarming aan wordt gezet, zul je op ieder stukje vloer de warmte voelen en zal de ruimte snel opgewarmd worden. 

Voordelen van droogbouw vloerverwarming

Een van de grote voordelen van droogbouw vloerverwarming is dat je geen tijd kwijt bent aan het drogen van de vloerverwarming. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je ook natbouw vloerverwarming. Hierbij wordt na het leggen van de vloerverwarming een cementlaag over de vloer heen gestort. Het duurt enige tijd voordat deze laag goed opgedroogd is. Hiervoor heb je ten eerste tijd nodig. Wanneer je geen tijd hiervoor hebt, moet je een snel droger aanschaffen, zodat de vloer sneller droogt. Bij een droogbouw verwarmingssysteem hoef je hier gelukkig helemaal niet over na te denken. De vloerverwarming ligt er binnen de kortste keren in. Daarnaast kun je met deze vloerverwarming genieten van lekkere warme voeten. Wanneer je de vloerverwarming in de zomer te warm vindt, kun je er voor kiezen om de verwarming op een koele stand te zetten. Hierdoor hoef je je in de zomer niet druk te maken om de erge warmte.