Wanneer je even goed om je heen kijkt in je woning zal je al vrij snel tot de conclusie komen dat er daarin menig aantal deuren evenals ramen zijn terug te vinden. Voor al deze verschillende ramen en deuren geldt dat ze zijn voorzien van scharnieren. Deze scharnieren dienen uiteraard altijd bevestigd te worden op de ondergrond. Voor deze bevestiging wordt gebruik gemaakt van speciale schroeven. We noemen deze schroeven zogenaamde scharnierschroeven. Een andere benaming hiervoor is houtschroeven. In ieder geval, ben jij benieuwd om meer te weten te komen over dit type van schroeven en waarvoor ze in de praktijk precies wordt gebruikt? Dat zal je met zekerheid de informatie even grondig willen doornemen die je hieronder op deze pagina aantreft. 

Niet alleen te gebruiken voor het bevestigen van scharnieren

Zoals de naam van scharnierschroeven reeds aangeeft is het natuurlijk zo dat deze schroeven in eerste instantie vooral worden gebruikt voor het bevestigen of monteren van scharnieren. Het kan daarbij dan als vanzelfsprekend zowel gaan om de scharnieren van ramen als van deuren. Dit gezegd hebbende zou het volkomen fout zijn om ervan uit te gaan dat deze schroeven niet nog voor andere toepassingen ook gebruikt kunnen worden. Dat is namelijk zeker en vast wel het geval. Het is dan ook niet zomaar dat deze schroeven toebehoren tot de groep van de zogenaamde houtschroeven.

Naast bovenstaande is het zo dat veel mensen zich in de praktijk ook altijd afvragen of het mogelijk is om dit type schroeven alleen maar binnenshuis of ook buitenshuis te gebruiken. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. De schroeven zijn in beide situaties immers te gebruiken.

Waar kan je scharnierschroeven aan herkennen?

Indien je slechts beschikt over een beperkte kennis op vlak van scharnieren is het vrij logisch dat de verschillende exemplaren die op de markt zijn terug te vinden er in eerste instantie allemaal min of meer hetzelfde uit zullen zien. Toch is het zo dat een schroef wel degelijk vaak over specifieke kenmerken beschikt. Dat geldt zeker en vast voor de scharnierschroeven. Voor deze schroeven geldt met name dat ze in eerste instantie beschikken over kleine koppen. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk zo dat ze zich eveneens kenmerken door het ontbreken van zogenaamde freesribben. Voor deze laatste geldt dat ze wel aanwezig zijn bij universele schroeven. 

Kies altijd voor scharnierschroeven van verzinkt staal

Bij het aanschaffen van scharnierschroeven zijn er eigenlijk twee belangrijke aandachtspunten om bij stil te blijven staan. In eerste instantie is het uiteraard zo dat de schroeven vervaardigd moeten zijn uit een echt kwalitatief materiaal. Het spreekt namelijk voor zich dat je niet zal willen dat het eindresultaat wordt be├»nvloed door een materiaal dat over een gebrekkige kwaliteit beschikt. De keuze voor een scharnierschroef vervaardigd uit RVS is dan ook zeer voor de hand liggend. 

Hou er finaal ook rekening mee dat deze houtschroeven uiteraard kunnen worden aangekocht in uiteenlopende hoeveelheden. Heb je het vermoeden dat je over de komende periode vaker gebruik zal gaan maken van dergelijke schroeven? Dan is het altijd de moeite waard om de keuze te maken om ze in grotere hoeveelheden aan te schaffen. Zo beperk je de kostprijs per schroef vrij aanzienlijk.