Heb jij net de opleiding tot psycholoog afgerond en ben je op zoek naar wat extra uitdaging? Dan zou je eens kunnen kijken naar de GZ psycholoog opleiding. Allereerst moet je natuurlijk de universitaire opleiding hebben afgerond voordat je hier aan kunt gaan beginnen. Met de tweejarige opleiding specialiseer jij je in verschillende psychologische klachten. De diagnostiek en behandeling van deze klachten weet jij goed na deze opleiding. Bij klachten kun je denken aan een drugsverslaving, een depressie wat veel speelt in de samenleving, maar ook een angststoornis of een problemen in het dagelijkse leven. Lees in deze blog meer over een GZ psycholoog.

Issues in de huidige samenleving

Het is zeker een doorbijten als je gespecialiseerd wilt zijn in diverse psychische klachten. Zo kun je zoals gezegd aan de slag met problemen in het dagelijkse leven. Vooral in de samenleving waarin we nu leven, komt het vaak voor dat mensen met een burn-out kampen. Dit is erg vervelend en dit kan een enorme nasleep hebben. De een heeft hier slechts een paar maanden mee te maken. De ander heeft na 2 jaar zijn of haar werk nog niet volledig opgepakt. Het is jouw taak als GZ psycholoog om de situatie te verbeteren en samen naar een goed resultaat te streven. Hetzelfde geldt voor depressie. Naast dat dit bij volwassenen voor kan komen, zien we steeds meer jongeren hieraan onderdoor gaan. Depressie is ontzettend vervelend en het is zeker fijn als dit opgelost kan worden.

Ga bij diverse plekken aan de slag als GZ psycholoog

Als je de opleiding tot GZ psycholoog hebt afgerond, kun je bij vele organisaties aan de slag. Zo kun je ervoor kiezen om bij de zorg aan de slag te gaan. Denk aan de GGZ, maar ook gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, gevangenissen, hulpverlening voor de jeugd of iets van een verslavingszorg. Het is dus heel breed en je kunt alle kanten opgaan. Tijdens de behandelingen met een patiĆ«nt werk je ernaar toe om problemen in zijn of haar leefomgeving op te lossen. Dit kunnen overigens ook psychische stoornissen zijn waar mensen mee kampen. Hier horen niet alleen het voeren van gesprekken bij. Je zult ook een intakegesprek moeten voeren, goed observeren of alles goed gaat en het houden van een psychodiagnostisch onderzoek. 

Begin een eigen praktijk voor meer uitdaging

Zoals gezegd kun je bij veel plekken terecht komen als GZ psycholoog. Zo ook bij een revalidatie-instelling. Het kan dus heel goed zijn dat iemand een ongeluk heeft gehad en hier hulp bij nodig heeft. Het is nou eenmaal niet alleen een fysieke strijd om erbovenop te komen, maar ook mentaal. Ben je heel ambitieus en wil je graag continu uitdaging? Dan is het wellicht een goed idee om zelf een praktijk te beginnen. Hier komen natuurlijk nog veel meer zaken bij kijken dan dat je bij iemand anders in dienst bent. Denk aan het financiƫle deel en het aannemen van wellicht andere werknemers, bijvoorbeeld een GGZ verpleegkundige. Denk hier dus goed over na. Vaak doe je dit als je al wat meer ervaring hebt.