Sinds enkele jaren poppen de escape rooms de grond uit en hoor je er eigenlijk niet meer bij als je nog nooit geprobeerd hebt een escape room op te lossen. Wat het spel zo populair maakt is dat je het in groepsverband doet en het een echt teamverband is waar je in moet leren werken. De kamer heeft geheime aanwijzingen die je moet vinden en waarmee je uiteindelijk kan de kamer kan ontsnappen. De geheime aanwijzingen zijn verstopt in producten die er staan, in codes, in touwtjes, het kan echt van alles zijn. De combinatie van het groepsverband en het puzzelen met de adrenaline van opgesloten zitten in een kamer maken de escape rooms tot een succes. Overal in Nederland kun je reserveren voor verschillende themakamers van ijscellen, tot gewone slaapkamers, tot metrolijnen en zelfs een bankgebouw. Nu je enthousiast bent geworden met het lezen van de reden waarom je dit een keer moet gaan doen, hier gelijk 3 handige tips om je erop voor te bereiden. 

Kies je perfecte outfit voor de escape room

De gemiddelde tijd dat je bezig bent met een escape room is een uur. Je bent aan het lopen, misschien kruip je wel over de grond heen op je knieën op zoek naar een aanwijzing, hang je ondersteboven bij een tafel, het is niet onwaarschijnlijk dat je allerlei gekke houdingen aan moet nemen en dat er eigenlijk geen een rustgevend is. Sommige outfits kun je daarom beter in de kast laten hangen. Denk aan hoge hakken, lange jurken, andere oncomfortabele schoenen of kleding waar je het te warm of te koud in kunt krijgen. 

Eet en drink van tevoren voldoende

Je brein is de grootste speler tijdens het spel in de escape room. Het is dus verstandig dat deze zo optimaal mogelijk werkt. Om goed te kunnen werken heeft je brein voedingsstoffen en vocht nodig. Het is daarom aan te raden om van tevoren voldoende voedsel te eten en voldoende te drinken. Uiteraard niet te veel en maak voor het spel start nog even gebruik van het toilet. Een te volle maag en/of blaas is natuurlijk niet goed, maar een hongerige maag die begint te knorren kan je ontzettend afleiden van alle verstopte hints.

Zorg voor een goed team in jouw escape room

Of je het nu met vrienden doet of dat het een bedrijfsuitje is, een team is belangrijk. De spelers moeten samenwerken om hints te vinden, mysterieuze puzzels te ontrafelen en uiteindelijk samen de kamer te verlaten. Goed samenwerken, naar elkaar luisteren, goede communicatie en vooral veel lachen is belangrijk. Als je met 1 of 2 personen het spel doet kun je niet echt een ‘team kiezen’ maar als je met een bedrijfsuitje wel de mogelijkheid krijgt en voor de winst wilt gaan, zorg dat je goede speelmaatjes in jouw team stopt. 

Als je niet kunt wachten tot jij jouw escape room kan betreden, er zijn ook veel online rooms die je kunt spelen om een indruk te krijgen.