Er zijn veel verschillende soorten incontinentie materialen. Het is handig om te weten voor welke situatie welk soort materiaal het beste is om te gebruiken. Daarom hebben wij verschillende soorten absorberende incontinentiematerialen voor je verzameld zodat je zelf kunt kijken welke het beste past bij jouw situatie. Wil je meer weten? Lees dan hier verder voor meer informatie over de materialen en de toepassingen hiervan.
Wat is incontinentie?
Incontinentiemateriaal is speciaal bedoeld voor mensen die te maken hebben met incontinentie. Dit is een aandoening waarbij je zelf niet in staat bent om je urine of ontlasting op te houden. Je hebt er dus geen invloed op wanneer je urine of ontlasting verliest en daarom moet het door goede materialen worden opgevangen. Dit is dus waarom incontinentiemateriaal speciaal gemaakt is voor mensen die deze aandoening hebben. De absorberende materialen bevatten speciale korrels die ervoor zorgen dat de urine kan worden omgezet naar een soort gel. Daarnaast nemen deze korrels ook de geur weg.
Inleggers voor incontinentie
Bij incontinentie heb je dus de keuze uit verschillende soorten materialen. Als allereerst kun je kiezen voor inleggers. Je kunt hierbij kiezen voor inleggers met een plakstrip en inleggers zonder een plakstrip. De inleggers met een plakstrip kun je in het ondergoed plakken waardoor het zeker niet verschuift. Er zijn inleggers die relatief weinig urine opvangen, maar er zijn ook inleggers die veel urine kunnen opvangen. De inleggers zonder plakstrip werken eigenlijk hetzelfde, maar deze kun je niet vastplakken. Deze inleggers zonder plakstrippen kunnen wel meer opvangen en zijn daarom handiger bij ernstige incontinentie. Als de inleggers niet werken kun je ook gaan voor incontinentiebroekjes. Deze broekjes kun je hetzelfde gebruiken als een onderbroek en zijn daarom erg gemakkelijk in gebruik.
Slipsysteem of buikband systeem
Wanneer je hulp krijgt van zorgverleners dan kan het een beter idee zijn om te gaan voor een slipsysteem of buikband systeem. Deze kunnen gemakkelijk aangetrokken worden door de zorgverleners of door jezelf. Het voordeel van deze systemen is dat ze ontzettend veel urine kunnen opnemen en ze zijn ook geschikt voor het opvangen van ontlasting. Je kunt in combinatie met deze slipsystemen of buik systemen ook inleggers zonder folie gebruiken. Deze zijn namelijk gemakkelijker en sneller om tussendoor te verwisselen. Mocht je nu geen incontinentiemateriaal kunnen gebruiken op je huid, dan kun je ook gaan voor incontinentiematjes.
Verblijfskatheter of intermitterende katheter
Wat betreft katheters zijn er ook nog verschillende soorten. De bekendste is de verblijfskatheter die voor een langere tijd gebruikt kan worden. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt na een operatie. Sommige mensen gebruiken ze echter hun hele leven lang. De intermitterende katheter is een katheter die eenmalig wordt gebruikt om de blaas te legen. Het is dus afhankelijk van de situatie welke katheter gebruikt wordt. Nogmaals hoef je deze katheter niet zelf aan te schaffen.
Katheters
Wanneer je incontinentie materiaal nodig hebt die de urine niet alleen absorbeert maar ook kan afvoeren, dan worden er katheters gebruikt. Deze katheters hoef je niet zelf te regelen en worden voor je beschikbaar gesteld wanneer dit nodig is.