Wanneer je even goed om je heen kijkt in de omgeving waarin je leeft of elke dag doorheen loopt is de kans bijzonder groot dat er heel wat groene daken zichtbaar zullen zijn. Voor deze groene daken geldt dat ze  door de jaren heen stelselmatig populairder zijn geworden. Dat niet alleen maar omwille van de praktische, maar ook omwille van de visuele voordelen die eraan verbonden zijn. Wanneer je mensen de vraag stelt waarom zij er nu precies voor kiezen om een groen dak te realiseren is de kans bijzonder groot dat men uiteenlopende voordelen aan zal geven. Dat is niet meer dan normaal, want het aantal voordelen is werkelijk behoorlijk uitgebreid. In ieder geval hebben we hieronder alvast drie redenen op een rijtje gezet waarom de keuze voor een groendak interessant kan zijn.

Reden 1: Je creëert een praktische meerwaarde voor je woning 

Het eerste voordeel heeft betrekking tot de praktische meerwaarde die wordt gecreëerd voor je woning. Je zal dan ook in de praktijk kunnen vaststellen dat het wooncomfort op verschillende manieren wordt verbeterd wanneer je de keuze maakt om een groen dak te realiseren. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld kunnen rekenen op een nog betere bescherming tegen warmteverlies. Dat is echter niet alles, want ook op akoestisch vlak biedt een groendak een niet onbelangrijke meerwaarde. Zo worden geluiden van buitenaf nog beter gefilterd. 

Naast bovenstaande is het ook zo dat een groendak helemaal niet veel onderhoud hoeft te vereisen. In het bijzonder wanneer je kiest voor bijvoorbeeld het gebruik van sedummatten heb je hier nauwelijks nog omkijken naar. Zo geniet je van alle voordelen die een soort van tuintje op je dak met zich meebrengt zonder dat je, je daar heel wat extra werk mee op de nek haalt. 

Reden 2: Er wordt ook een financiële meerwaarde gerealiseerd

Het is zeker niet alleen maar zo dat je kan rekenen op een praktische meerwaarde wanneer je een groen dak gaat realiseren. Wat namelijk bovendien ook te denken van de financiële meerwaarde waarop je kan rekenen? Het is bijvoorbeeld zo dat groene daken erom bekend staan de onderliggende dakconstructie goed te beschermen. Daardoor wordt haar levensduur gevoelig verlengd. Dat is echter niet alles. Daarnaast blijkt de aanwezigheid van bijvoorbeeld een sedum dak ook een niet onbelangrijke troef te zijn bij de verkoop van het huis. Heel wat mensen blijken hier immers in de praktijk met plezier wat extra voor te willen betalen. 

Reden 3: Een groen dak is zelfs positief voor de omgeving waarin je woont

In eerste instantie spreekt het voor zich dat mensen de keuze maken om een groen dak te realiseren op hun woning omdat er op die manier een meerwaarde voor henzelf wordt gecreëerd. Dat gezegd hebbende is het zo dat groene daken ook een niet onbelangrijk voordeel met zich meebrengen voor de omgeving. Het is namelijk zo dat voor dergelijke daken geldt dat ze helpen om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beperken. Het is dit fijnstof dat in steeds meer (grote) steden voor de nodige problemen zorgt. Wil jij er dus zeker van zijn dat je leeft in een zo gezond mogelijke omgeving? Dan zal je kunnen vaststellen dat een groen dak daar zeker een bepaalde bijdrage aan kan leveren.

TOPGROEN | Make Holland green again!