Voordat je zwarte deurklinken in huis haalt, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er een aantal metingen die je moet verrichten, om zo de juiste deurklinken te kunnen kopen. Dit is gelukkig niet moeilijk. De metingen kun je namelijk met een meetlint doen, en dat is zo gepiept. Naast het meten zijn er nog wat andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In de onderstaande stukken lees je meer over deze aspecten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kies zwarte deurklinken voor bepaalde deurdiktes

Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden als je zwarte deurklinken gaat kopen. Deze aspecten hebben voornamelijk met een aantal opmetingen te maken. Allereerst kan je de dikte van je deur opmeten, zodat je de juiste zwarte deurklinken kunt uitzoeken. Deze deurdikte is niet alleen belangrijk voor het kopen van de deurklinken, maar ook voor scharnieren en sloten. Ook is het handig om deze dikte te op te meten zodat je weet welke soort montage schroeven je moet kopen, en om de grootte van de cilinder voor het slot te bepalen. Als je naar de gemiddelde dikte van een deur kijkt, ligt dit meestal rond de 38 tot 43 millimeter. Omdat dit bij veel deuren dus hetzelfde is, zijn veel deurklinken ook op deze diktes afgesteld. Het kan wel zo zijn dat de deurdikte van een buitendeur soms wat breder is. 

Hoe zitten de gaten in de deurklink

Als je zwarte deurklinken gaat kopen, is het ook belangrijk om naar de gaten waar de schroeven in moeten te kijken. Dit wordt ook wel het gatenprofiel genoemd. Deze stap mag je zeker niet overslaan. Het gatenprofiel heeft dus te maken met de afstand tussen de verschillende schroeven in de deurklink. Als je deze afstand weet, kun je je zwarte deurklinken hierop uitzoeken. Kijk dus goed naar je oude deurklinken voor het gatenprofiel, zo voorkom je dat je nieuwe gaten in de deur moet maken.

Nog meer meten en meten

Als laatste heb je ook de doornmaat nog, waar je ook rekening mee moet houden. Dit betreft een afstand van het midden van het krukgat tot de voorkant van de voorplaat. De maat is hierbij vaak rond de 50 millimeter. Goed om dit nog even te bekijken voordat je uiteindelijk je aankoop doet.

Welke kant draait de deur op

Zoals je kunt lezen zijn er veel plekken die je moet bekijken voordat je zwarte deurklinken gaat kopen. Los van de bovenstaande genoemde aspecten, moet je ook kijken naar de draairichting van jouw deuren. Deze draairichting bepaalt namelijk ook het soort deurklink dat je nodig hebt. Kijk naar de zijkant van de deur naar de scharnieren. Als je deze scharnieren aan de rechterkant ziet zitten, dan weet je dat het een deur is die naar rechts draait. Zo kun je dat bekijken. Daarnaast kun je ook nog bekijken of een deur naar buiten of naar binnen draait.