Je bent op zoek naar een nieuwe tafel. Je wilt een tafel die meer op je interieur is afgestemd of je huidige eettafel is aan het einde van zijn leven gekomen. Hoog tijd dus om te gaan winkelen en om een mooie nieuwe tafel uit te zoeken. Maar dan is er natuurlijk de vraag welke tafel het beste bij je past. Ondanks dat het van de persoonlijke smaak afhankelijk is kunnen wij je wel een aantal tips geven over hoe je erachter komt welke tafel het beste bij je past.

Verschillende maten

Veel mensen vinden een grote mooie eettafel in de woonkeuken of in de eetkamer een echte eyecatcher en dat is het natuurlijk ook. Maar als je beperkt de ruimte hebt moet je er toch even over nadenken of je de ruimte voor een grote eettafel wilt opofferen. Je kunt jezelf dan ook afvragen of je wel een grote eettafel nodig hebt. Krijg je bijvoorbeeld vaak gasten op visite? Dan is het wel slim om voldoende zitplaats te hebben. Maar als dat niet het geval is kun je er ook voor kiezen om een iets kleinere tafel te nemen. Zo spaar je ook wat leefruimte uit.

Een tafel in een mooie vorm

De rechthoekige eettafel is nog altijd de populairste tafel die vaak gekocht wordt, maar er zijn natuurlijk ook zeshoekige, vierkante en ronde eettafels verkrijgbaar. De vorm van de tafel die je kiest heeft heel veel te maken met je persoonlijke smaak. Het is waar dat een tafel in een bepaalde vorm een speelser effect geven, maar zijn ze ook praktisch? Ook hier kun je nadenken over hoe de tafel gebruikt gaat worden en hoeveel zitruimte je nodig hebt. Heb je een groot gezin? Dan is bijvoorbeeld een ronde of vierkante eettafel minder praktisch. Een recht- of zeshoekige eettafel is daarentegen weer enorm handig als je een groot gezin hebt.

Keuze in verschillende materialen

Er zijn metalen eettafels, tafels van aluminium en dan is er ook nog de tafel van hout. De materialen die je kiest of mooi vindt zijn afhankelijk van je persoonlijke smaak terwijl ook het interieur een belangrijke rol speelt in de keuze die je maakt. De tafel moet immers wel in je woon-, eetkamer of keuken passen. Daarnaast kun je jezelf ook afvragen welke materialen praktisch zijn. Heb jij een groot gezin met jonge kinderen? Dan zijn tafels van hout en glas minder praktisch. Terwijl een kunststof tafel of een metalen tafel makkelijker schoon te maken zijn en ook nog eens minder snel beschadigen.

De tafel gebruiken

Je kunt jezelf ook afvragen waar je de tafel voor gaat gebruiken. Natuurlijk speelt je persoonlijke smaak een belangrijke rol in de keuze die je maakt, maar je moet jezelf ook afvragen of de tafel die je op het oog hebt praktisch is. Gebruik je de tafel alleen ter decoratie en incidenteel als eetkamertafel? Of ga je de tafel juist veel gebruiken als je ook thuiswerkt, puzzelt of creatief bezig bent? Op basis hiervan kun je ook bepalen hoe groot een tafel moet zijn en van welke materialen een tafel moet zijn gemaakt.