In de wereld van verwarming is het belangrijk om slim met energie om te gaan. Een van de geheime helden van je verwarmingssysteem is de circulatiepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat warm water door je huis stroomt en je lekker warm houdt. In deze blog gaan we kijken naar wat een circulatiepomp doet en hoe het je kan helpen om minder energie te gebruiken en geld te besparen.

Hoe werkt een circulatiepomp?

Stel je voor dat de circulatiepomp het hart van je verwarmingssysteem is. Het duwt warm water door je huis, zodat alle kamers op een aangename temperatuur blijven. Hierdoor hoef je niet in een koude kamer te zitten terwijl elders in huis de verwarming volop aan staat. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Dit gebeurt doordat de pomp een waaier (een soort schoepenrad) laat draaien op een bepaalde snelheid.

Traditionele circulatiepompen, die meestal drie instelbare snelheden hebben, verbruiken meer energie bij hogere snelheden. Moderne circulatiepompen, zoals de DAB Evosta pompen, zijn uitgerust met een geïntegreerde frequentieregelaar. Deze regelaar past automatisch de snelheid van de pomp aan en is niet beperkt tot de drie vaste snelheden van oudere pompen. Dit resulteert in een gemiddelde energiebesparing van maar liefst 70% per jaar!

Bespaar direct energie en help het milieu

Een slimme circulatiepomp kan je helpen om minder elektriciteit te verbruiken. Oudere pompen gebruiken meer elektriciteit, wat je energierekening omhoog jaagt. Nieuwere, slimme pompen zijn ontworpen om minder elektriciteit te gebruiken terwijl ze nog steeds goed werken. Dit betekent dat je minder geld aan energie hoeft uit te geven en dat je het milieu helpt door minder CO2 uit te stoten. Een slimme circulatiepomp is dus goed voor je portemonnee en voor de planeet.

Kies voor een nieuwe circulatiepomp

Als je nog een oude pomp hebt die veel elektriciteit verbruikt, is het misschien een goed idee om te upgraden naar een nieuw, slim model. Ja, de aanschafkosten kunnen variëren, maar de besparing op je energierekening zal dat ruimschoots goedmaken. Deze nieuwe circulatiepomp heb je vaak in 1,5 jaar terugverdient en bespaart tot wel €105 per jaar. Een slimme pomp gaat lang mee en de investering verdien je dus snel terug. In sommige gevallen kun je zelfs extra financiële voordelen krijgen of belastingvoordelen als je kiest voor een energiezuinige pomp. Het is een slimme investering voor je comfort en voor onze planeet.

Ga jij een nieuwe circulatiepomp aanschaffen?

Een circulatiepomp is dus een belangrijk onderdeel van je verwarmingssysteem. Met een nieuwe circulatiepomp kun je geld besparen op je energierekening en help je de planeet door minder elektriciteit te verbruiken. Het is een win-win situatie voor je portemonnee en het milieu.